onsdag den 8. juli 2015

Europæisk Sortstrubet Bynkefugl (ssp. rubicola) yngler på Helgenæs

Den anden dag lagde John Mortensen nogle billeder af et ynglepar af Sortstrubet Bynkefugl op på Facebook-gruppen ”Fugle i Østjylland”. Fuglene holdt til nord for Vængesø på Helgenæs og havde fem udfløjne unger. På et af Johns billeder så hanen ret spændende ud, idet den hvide halskrave var bred og gik langt op i nakken, oversidens hvide skulderfelter fremstod meget store, de længste overhaledækfjer så hvide ud og hele kropsundersiden var meget lys og tilsyneladende uden særling fremtrædende ferskenfarvning. Med andre ord var der god grund til at tjekke op på om karaktererne var optiske bedrag eller om det eventuelt kunne være tale om en Sibirisk Bynkefugl. Sidstnævnte mulighed var ret usandsynligt i juli, men da det jo var i Østjylland, så er ethvert forsøgt et forsøg værd.

Jeg besøgte derfor lokaliteten flere gange og er nu nået frem til at hannen som en anden kamæleon kunne give meget forskellige dragtmæssige indtryk alt efter afstand og vinkel. Nogle gange var den kraftigt ferskenfarvet og andre gange fremstod den nærmest bleg. I videoen af hannen er en række optagelser af samme fugl klippet sammen, så det er muligt at vurdere hvordan dragten ændrer karakter med lys, vinkel og afstand.



Fuglen, der indledningsvist snød os, er således en 2K Europæisk Sortstrubet Bynkefugl (ssp. rubicola). Det er interessant at følge, hvordan arten er ved at etablere sig som ny ynglefugl i Østjylland.

Den anden video viser hunnen og de udfløjne unger. Bemærk her hvor forskellige hovedtegningerne er hos ungerne. En unge har således nærmest en komplet hanagtig sort ansigtsmaske, men en anden helt mangler maske og derfor i stedet ligner en hun. Kan man virkelig kønsbestemme juvenile fugle, der endnu ikke har gennemgået fældning?