tirsdag den 15. maj 2018

Rufous-tailed Rock Thrush (Monticola saxatilis), 2cy male, 14 May 2018, Albæk, Gjerrild, Denmark

Fundet af John Mortensen, der i øvrigt også var finderen bag en anden smuk fugl med rød mave i det sene efterår i 2016.

Her kommer en kort beskrivelse af hændelseforløbet. Sås on-and-off i korte intervaller på taget af bygninger på Albækvej i godt halvanden time fra kl. 20.26 (hvor John Mortensen finder fuglen, han så den også i et træ og på et fodboldmål, den sås aldrig på jorden) frem til ca. 21.50, hvor den til sidst sås flyve fra taget og ind over nogle træer syd for (måske træk? den havde højde på). Kunne ikke genfindes herefter.

Første twitchere ankom ca. 21.00 og fuglen blev genfundet i ca 10 sekunder ca. kl. 21.10. Sås igen et par minutter 21.20, hvorfter den igen forsvinder. Væk indtil 21.50, hvor den sås få sekunder inden den for første gang under hele obsen flyver væk fra bygningerne og ikke ses igen.

Ud over John Mortensen, så sås fuglen af Anders Rasmussen, Carsten Olsen, Rasmus Due Nielsen og undertegnede. Stephan Skaarup Lund ser ikke fuglen, og Flemming H. Nielsen ser den i kort tid, idet den flyver væk fra bygninger.

Fuglen opholdt sig det meste af tiden på taget af bygningerne, og da der var mange blinde vinkler og vi ikke kunne gå ind imellem længerne og decideret ind i haven (hvilket var helt forståeligt), så var den væk i flere længere perioder. Vi fik heldigvis lov til at færdes på arealerne omkring bygningerne, så fugle kunne ses hver gang den sad på tagryggen og de udadvendte tagsider.

Læs med på Fugle i Østjylland på Facebook, hvor John Mortensen vil skrive om adgang m.v. om nogen vil eftersøge i morgen. Manglende udmelding da min telefon døde under obsen og senest fordi app'en fejlmelder. Dertil fokuserede vi på at holde styr på den, da andre var på vej. Finderberetning

I går, 14. maj besluttede jeg at køre en aftentur til Albækvej. Det er en stor åben ”ådal” midt i Hemmed Plantage der er gennemskåret Gjerrildbanestien. Jeg havde fået SMS fra Rasmus Due Nielsen, at de havde set aftenfalk og lærkefalk i Gjerrild, og jeg tænkte, at det kunne være en lokalitet hvor de fouragerede. Vel ankommet så jeg en lille rovfugl på en pæl et par kilometer væk. Gik hele vejen langs stien til den anden ende, blot for at konstatere, at det var en tårnfalk. Da jeg kom tilbage, ville jeg egentlig gå op til bilen, men gik i stedet den anden vej, da jeg havde set en rødrygget tornskade. Fik et par middelmådige billeder af den og begav mig mod bilen for at køre hjem. På et fodboldmål udenfor ejendommen, så jeg et rødt/orange stykke plastic eller en bold, og da jeg satte håndkikkerten til øjnene, fløj ”bolden” ca. 20 m væk og satte sig i et stynet lindetræ. Et hurtigt kig i håndkikkerten gjorde det klart, at her skulle tages billeder. Jeg fotograferer med digiscoping, og fik hurtigt sat teleskopet på benene, og fik taget en del billeder. Nu gentog historien sig, fra dengang jeg fandt østlig husrødstjert: Jeg vidste ikke hvad det var for en fugl, men var klar over at det var noget helt særligt. Som birder vil jeg betegne mig selv som flittig fremfor dygtig. :-) men jeg har ikke brugt meget tid på at sætte mig ind de mere eksotiske arter, dem er der jo alligevel ikke så stor chance for at se. Endnu en fordel ved digiscoping er, at man kan sende billeder pr. SMS forholdsvis nemt og hurtigt. Fik sendt et billede til RDN som jeg vidste, var i Gjerrild. Ringede ham umiddelbart op på den ene telefon, mens jeg tog billeder med den anden telefon. Han svarede ikke!!! Fik komponeret en SMS til Jørgen Staarup Christensen, og sendt den også. Han tog heldigvis telefonen, men havde ikke set SMS endnu, så vi aftalte at han ville ringe tilbage. Det gjorde han efter meget kort tid, og jeg kunne nu få at vide, at det var en stendrossel jeg stod og kiggede på, og at den var pissesjælden. Vi aftalte, at jeg prøvede at fastholde fokus på fuglen, og få taget en masse billeder. Imens kontaktede Jørgen de af folkene fra Gjerrild-gruppen, som kunne tænkes at være i nærheden. Det første billede tog jeg kl. 20.24 så der var ikke længe til solnedgang. Fuglen var nu væk, og jeg blev ringet op af Kent Olsen som var på vej. Rasmus var den første på pletten, og fuglen var nu igen væk efter at have poseret på tagryggen af stuehuset. Kort efter ankom Kent og derefter Anders og Carsten fra Grenå. Det lykkedes at genfinde fuglen og alle så den. Stephan og Flemming nåede desværre ikke at se den, ærgerligt.

Kl 20.39 tog jeg det sidste billede, og jeg fik senere en halvknotten meddelelse på messenger om hvorfor jeg først havde udmeldt den kl 20.50. Jeg synes egentlig det er ganske godt gået, at JSC sørgede for at få den på birdalarm 11 minutter efter det sidste billede var taget, og jeg fik lavet et midlertidigt opslag på Fugle i Østjylland med billede, mens vi stod uden for lands lov og ret, og jeg har ikke engang selv birdalarm.

Inden vi gik hjem, talte jeg med grundejeren, som var vældig interesseret, og sagde at vi gerne måtte gå rundt næste morgen, bare vi var stille da de havde et tvillingepar som de gerne ville have til at sove lidt længere end til kl 04. Det fik jeg kommunikeret ud på Facebook, og det så ud til at alle overholdt det, tak for det.

Kl 04.30 næste morgen var flere håbefulde birdere mødt op for at se piphans, mange havde kørt langt, desværre forgæves.

Endnu engang har jeg lært, at som ”ikke hardcore” birder, gælder det om, at få taget en masse billeder, og derefter at få delt nyheden så hurtigt som muligt, så så mange som muligt får lejlighed til at se vidunderet.

Jeg var egentlig ikke i superhumør da jeg tog til Albækvej. Det var jeg da jeg tog hjem. Se evt Kent Olsens beskrivelser og video på: BirdsDK

*John Mortensen

Ingen kommentarer: